De wereld een dansfeest

(first published 1938)

Arthur van Schendel (1874-1946)
Language: Dutch

De danser Daniel Walewijn, zoon van een Nederlandse vader en een moeder van Zuid-Europeese afkomst, heeft de dans in het lichaam, zodat er niets anders voor hem bestaat. Zelfs zijn verhouding tot de vrouwen wordt volkomen bepaald door deze ene hartstocht. Zowel Daniel Walewijn als de melancholieke Reynald houden, ieder op zijn manier, van Marion Ringelinck, die evenals Daniel door de roeping voor het dansen wordt meegezogen. Deze drie levens gaan lange tijd parallel. In een reeks verhalen, vanuit het perspectief van verschillende personen die bij de hoofdpersonen betrokken zijn, laat Arthur van Schendel aan ons oog de levens van drie mensen voorbijtrekken, wier noodlot het is met elkaar in aanraking te komen, op elkaar aangewezen te zijn en toch aan elkaar voorbij te gaan.
(Samenvatting door Anna Simon)

Continue reading

De Padvinder

padvinder_cover(first published ca. 1920-1930)

anonymous
Language: Dutch

Een kort maar spannend verhaal voor kinderen, gelezen door Wisse (9 jaar) en Floris (7 jaar).
Karel woont met zijn familie op een afgelegen boerderij in Noord-Brabant, dichtbij een grote rivier. Zijn broers en zussen zijn allemaal veel ouder, dat vindt Karel niet leuk. Als er padvinders dichtbij komen kamperen heeft Karel een mooie zomer. Die winter stijgt het water in de rivier, en midden in de nacht dreigt een overstroming. Hoe kunnen ze de buren op tijd waarschuwen? (Summary by Anna Simon)

Continue reading

Kleine Inez

KleineInez_GenderenStort(first published 1925)

Reinier van Genderen Stort (1886-1942)
Language: Dutch

Peter, de ongewenste zoon uit een voorname familie, groeit na zijn moeders zelfmoord, als hij zes jaar oud is, op bij een wereldvreemde tante in Arnhem. Een toevallige ontmoeting met het jonge meisje Inez, een jaar of tien later, heeft een grote invloed op zijn leven. Deze Bildungsroman speelt zich voornamelijk af in de eerste twee decennia van de 20ste eeuw, tot aan de uitbraak van de Eerste Wereldoorlog.
Volgens recensent Menno ter Braak, in 1925: “Kleine Inez is geen kroniek van feitelijkheden, waarvan volledigheid kan worden gevergd, maar een mythe van het leven, die toevallig niet Prometheus tot onderwerp heeft, maar twee Arnhemse mensen.”
Van Genderen Stort leefde als kind in Arnhem, en verwerkte zijn indrukken uit die tijd in dit boek. Sinds 1917 was hij volledig blind tgv syfilis, dus de vele beeldende beschrijvingen komen geheel uit zijn herinneringen. ’Kleine Inez’ werd bij het verschijnen in 1925 bekroond door de C.W. van der Hoogt-prijs, toegekend door de Maatschappij der Nederlandsche Letterkunde, en wordt vaak gerekend tot het klassieke Nederlandse literaire canon, hoewel het bij veel mensen onbekend is.
(Samenvatting door Anna Simon)
Continue reading

Ik en mijn speelman

Ik en mijn speelman
(first published 1927)

Aart van der Leeuw (1876-1931)
Language: Dutch

Een jonge edelman, Claude de Lingendres, ontvlucht een gearrangeerd huwelijk in de Middeleeuwen, en trekt met de speelman Valentijn de wereld in. Zo beleven ze spannende avonturen. Droom en werkelijkheid liggen hierbij vaak dicht bij elkaar.
[A young nobleman tries to escape an arranged marriage in the Middle Ages – lots of adventures on the way] … (summary by Anna Simon)

Continue reading