Slordig beheer

(first published 1941)
kipling_stigma

Jan Campert 1902-1943
Language: Dutch

Slordig beheer (1941) wordt wel een ‚autobiografische novelle’ genoemd. In het begin van het boek zegt een van de vrouwen in Jan Campert’s leven tegen hem dat hij ‚een te slordig hart’ heeft. „Ik hoor altijd alleen maar verhalen over vrouwen en jou, zei Lucie, ik hoor zelden iets over je werk.” De schrijver moet dat beamen: „Ik hèb een slordig beheer over mijn hart gevoerd…”
In de loop van het boek komt, bijna terloops, de uitbraak van de oorlog op het toneel. Campert beschrijft zijn eerste reacties daarop. „Met elke vezel ben ik verbonden aan dit volk. Elke siddering die eroverheen vlaagt voel ik. Ik kàn mij daaraan niet onttrekken.”

Jan Campert is het meest bekend geworden door zijn verzetsgedicht „De achttien dooden”. Hij werd in 1942 opgepakt vanwege zijn activiteiten in het verzet, en stierf in 1943 in het concentratiekamp Neuengamme. (summary by Anna Simon)

The original text of this recording is in the Public Domain in countries where copyright expires 70 years or less after the author’s death, but is still protected by copyright in the USA and some other countries. Please check the copyright law of your country before downloading.
The recording is released under the Creative Commons license CC0.

Total running time: 1:41:47 – Read in Dutch by Anna Simon

1 – Hoofdstuk I – 09:17 min      [download all sections]
2 – Hoofdstuk II – 02:30 min
3 – Hoofdstuk III – 06:37 min
4 – Hoofdstuk IV – 19:28 min
5 – Hoofdstuk V – 16:52 min
6 – Hoofdstuk VI – 36:08 min
7 – Hoofdstuk VII – 04:42 min
8 – Hoofdstuk VIII – 06:13 min

In addition to the reader, this audio book was produced by:
Dedicated Proof-Listener: Tlaloc
Meta-Coordinator/Cataloging & Cover: Julia Niedermaier

Catalogued 21. November 2015